Rondom koop/verkoop van een huis

Verbouwen/renoveren

U hoeft niet bang te zijn voor verbouwingen of renovaties. Wij hebben betrouwbare en goedkope ambachtslieden die het werk voor u kunnen doen. En als u wilt, zorgen wij ook graag voor het bouwtoezicht voor u. Op deze manier is alles klaar wanneer u terugkomt.

Huis kopen vrij van schulden?

Wij horen vaak van kopers de angstige vraag of het pand wordt verkocht vrij van schulden, lasten en hypotheken. In dit verband is het nuttig om de procedure te beschrijven die middels een notaris plaats vindt, zodat u kunt begrijpen dat het tegenwoordig helemaal niet meer mogelijk is een onroerend goed met hypotheekschuld te kopen. Stel dat een huisverkoper een hypotheek op zijn huis heeft. In dit geval, komt een vertegenwoordiger van de bank mee naar de notaris en ondertekent gelijktijdig met de aankoop de aflossing van de hypotheek. Natuurlijk ontvangt de bank van de koopprijs die moet worden betaald het nog verschuldigde deel van de hypotheek. Maar de koper koopt altijd vrij van schulden.

Bovendien zal de notaris op dezelfde dag een nieuw kadastercertificaat overhandigen waarop de actuele belastingen op het object omschreven staan. Dus u kunt er zeker van zijn dat u zonder hypotheek of andere lasten uw huis koopt.

Moet ik de banktaxateur van de koper in het huis laten?

Sommige klanten willen de aankoop middels een hypotheek van een bank financieren. Voor het verkrijgen hiervan zal de bank haar eigen taxateur sturen, die zijn eigen indruk van de waarde van het onroerend goed zal rapporteren. Dit is een normale procedure. Er is geen reden om de taxateur niet in uw huis binnen te laten, omdat hij uiteindelijk de koper helpt met het geld dat hij u betaalt. U, als verkoper, gaat hiermee dus geen verplichtingen aan en hebt hierdoor geen enkel nadeel.

Hebben wij een advocaat nodig?

Als u bij ons koopt, hebt u eigenlijk geen advocaat nodig, omdat wij elke verkoop samen met een professionele specialiste in onroerend goed afwikkelen. U kunt in dit geval het geld voor een advocaat sparen, als u dat wenst. Echter werken wij graag met advocaten samen en bent u natuurlijk vrij om een advocaat mee te brengen en om raad te vragen.

Als u via een ander makelaarsbureau koopt, waarvan u niet zeker weet of dit serieus genoeg is, dan zouden wij zeker aanraden een advocaat om advies te vragen!

Wat ook vaak onderschat wordt, is het verkopen en kopen onder zogenaamde “bekenden” en particulieren. Neem in een onderhandse verkoop per se een advocaat. Vaak gebeuren daarbij de meest ongelooflijke dingen!

Taxaties van de andere banken?

Wij worden vaak gevraagd of de taxatie van een andere bank of andere instelling zou worden aanvaard: Helaas, nee! Elke bank geeft de voorkeur aan de taxatie van hun eigen taxateur. Bovendien moet de schatting relatief vlak voor de afspraak met de notaris plaats vinden. Taxaties van vorige jaren zijn volkomen waardeloos.

Moet ik een BTW-nummer hebben? (NIE)

Ja!

U hebt een Spaans fiscaal nummer absoluut nodig als u een onroerend goed wenst te kopen. Zonder dit nummer zal geen notaris de koopovereenkomst ondertekenen.

Cheques van buitenlandse banken

Soms vragen kopers ons of ze ook met een cheque van hun bank in het buitenland de koopprijs mogen betalen.

Helaas, nee!

Geen Spaanse notaris -en waarschijnlijk ook niet de verkoper- zal een cheque van een buitenlandse bank als betaalmiddel accepteren. Maar u kunt een cheque van uw buitenlandse bank hier op uw eigen bankrekening storten.

Met welke betaalmiddelen wordt de koopprijs betaald?

De eerste aanbetaling van € 3.000 zal worden betaald met contant geld of per kredietkaart. Een tweede aanbetaling wordt meestal betaald op de bankrekening van de verkoper of onze klantenrekening. De rest van de koopsom vervalt bij de afspraak met de notaris en wordt betaald door middel van een bankcheque van een Spaanse bank. U kunt op de dezelfde dag de cheque bij uw bank aanvragen, op voorwaarde dat u van te voren gezorgd hebt dat er genoeg geld op uw rekening is.

Om de chequekosten te besparen, kan soms worden betaald door de som over te maken van de rekening van de koper naar de rekening van de verkoper.

Hoe is het leven aan de Costa Blanca?

Criminaliteit

Opvallend is dat vooral eerste keer kopers letten op de meest voorkomende veiligheidsaspecten in verband met onroerend goed. Dit is voor ons die hier wonen helemaal onbegrijpelijk, want tot dusver is het in onze omgeving erg rustig wat criminaliteit betreft. Zelfs als er wel eens ingebroken wordt, is dit meestal zonder grote schade. In de meeste andere landen of steden is het veel gevaarlijker dan hier. U kunt het ook voor uzelf bevestigen: ga ‘s nachts eens over onze straten. U zult zien dat vrouwen alleen, en zonder enige angst, met hun handtassen door de stad lopen.

Integratie

De meeste mensen die hier wonen zijn nieuwkomers. Zelfs veel Spanjaarden wonen hier, en die komen oorspronkelijk uit Madrid, Bilbao en Valencia. Daarom maakt men heel gemakkelijk vrienden! Iedereen is actief met het opbouwen van een nieuwe vriendenkring. Men is open en vriendelijk met elkaar. En als je ook een beetje Spaans kunt spreken, dan opent zich de Spaanse samenleving voor u.

Scholen en kinderen

Vermeldenswaard is ook de grote kinderopvang. Er is nauwelijks een plek op aarde waar een dergelijke uitgebreide kinderopvang beschikbaar is zoals aan de Costa Blanca!

Het begint met het feit dat er kleuterscholen zijn, die vanaf acht uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds geopend zijn. Sommige zijn zelfs op zaterdag open! De minimum leeftijd voor de inschrijving van baby’s is slechts twee maanden.

Ook fascinerend is dat hier alle kinderen -ongeacht naar welke school ze gaan en ongeacht welke leeftijd ze hebben- graag naar school gaan. Alle scholen hebben altijd dezelfde schooluren. Vrije uren is een vreemd woord. En natuurlijk biedt elke school ook een lunch voor de kinderen aan.

Daarnaast is er een uur voor en een uur na de lestijden kinderopvang bij veel scholen. Zelfs na de school is er een groot aanbod van eigen of externe schoolactiviteiten voor kinderen. Elke sport, lessen, muzieklessen, enzovoort, enzovoort, is mogelijk. Zelfs is er een “hulp bij huiswerk”. Ook tijdens schoolvakanties.

Je weet niet wat voor vakantiecursus je voor je kind zult kiezen: Zeil-, dans-, muziek-, talen-, tennis-, paardrijden- en sportscholen en golfclubs bieden een programma voor kinderen aan. Maar er zijn ook theatergroepen, scouts, “boerderij scholen”, vakantieprogramma’s in het Engels en, en, en… De scholen zelf organiseren meestal vakantiezorg.

Het hele jaar door vindt je een heleboel kinderactiviteiten die gedeeltelijk gratis aangeboden worden. Bijvoorbeeld is er regelmatig kindertheater in de winter. In de zomer wordt een hele week lang elke avond een kinderspektakel aangeboden. Soms worden springkastelen gebouwd.

Al met al is het voor ons nog steeds fascinerend om te zien hoe groot het aanbod voor kinderen hier is.

Spanjaarden doen echt alles voor hun “niños”!

Nederlandse en Belgische levensmiddelen

Er is een ruime keuze aan de door ons gekende levensmiddelen in de vele supermarkten waaronder Aldi, Mercadona, Consum of Lidl en een zeer uitgebreid aanbod van internationale restaurants met Nederlandse, Belgische of Franse uitbaters.

Vrije tijd

In verband met voorzieningen voor vrije tijd, zou het gemakkelijker zijn om op te noemen wat er niet is; en zelfs dan komen wij op niets. Er is een overvloed aan sportevenementen, theatervoorstellingen, festivals, clubs van alle soorten. Het beste is om de dienstenrubriek in de Hallo (een Nederlands krant) te bekijken om een eerste indruk te krijgen.

Moeten wij Spaans kunnen spreken?

Ja en nee.

Je kunt ook prima leven zonder een woord Spaans te spreken.

In feite kennen wij veel mensen die hier vele, vele jaren gelukkig geleefd hebben, zonder ooit Spaans te hebben geleerd.

Maar als je in Spanje woont, is het zeker leuk als je op zijn minst een beetje Spaans kunt spreken. U hoeft geen andere mensen om hulp te vragen als je iets moet doen in het Spaans. Je hebt dan ook de mogelijkheid om Spaanse vrienden te leren kennen.

Vervoer (+ schepen)

Er zijn veerboten van Denia naar Ibiza, Mallorca en Formentera en terug. Er is ook een treinverbinding naar Alicante. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Alicante en Valencia, beide op ca. 100 km afstand. Er zijn ook bussen naar Gandia en Valencia, alsmede bussen naar de omliggende dorpen.

Vraag ons

Waarom gaan eigenaren weer weg?

De meest voorkomende reden waarom eigenaars hier hun huizen verkopen, zijn de kleinkinderen. Heel vaak willen de “oma’s” dichter bij hun kleinkinderen gaan wonen. Een andere reden voor het terugkeren naar het land van herkomst kan een chronische ziekte of het gebrek aan ziektekostenverzekering zijn.

Waarom heb je gekozen voor deze omgeving?

Vele klanten vragen ons waarom wij voor deze omgeving hebben gekozen.

Een plaats buiten Europa kwam voor ons niet in aanmerking wegens de afstand en soms moeilijke en onoverzichtelijke wetgeving.

Ons eerste idee was Italië maar na een zeer grondige studie kwamen wij tot de vaststelling dat in het noorden het klimaat niet aangenaam was, in het centrale gedeelte waren de vastgoedprijzen enorm hoog en in het zuiden van Italië werden we geconfronteerd met vrij veel arme regio’s.

Daardoor ging onze interesse richting Spanje en na het bestuderen van het klimaat kwamen wij tot de vaststelling dat onze voorkeur richting regio Alicante – Valencia ging daar men in deze regio kan genieten van het welgekende micro klimaat.

We bezochten ook nog eerst Marbella maar dit was het zeker niet voor ons, enorm vele urbanisaties met geen karakter, geen Spaanse sfeer en de tolweg loopt zowat overal dwars door wat niet echt een aangenaam gevoel gaf.

Nadien bezochten we de regio van Torrevieja maar daar waren we snel op uitgekeken, geen groene omgeving, de urbanisaties hadden totaal geen karakter en alles is kort op elkaar gebouwd.

Dus bleef alleen de streek van Denia en omgeving over.

Na een eerste bezoek aan Denia was voor ons duidelijk: Wij vertrekken naar Spanje!

Ben je gelukkig hier?

Ja!

Wij zijn nog steeds van mening:

Denia is en blijft gewoon het beste compromis!

Men moet altijd eerlijk zijn, want waar in de wereld is alles perfect? Er bestaat overal wel iets dat niet zo goed gevonden word, zelfs in je eigen vaderland! Wij geloven echter dat er maar weinig plaatsen in de wereld bestaan die zo veel positieve aspecten combineren.

Wij zijn uit overtuiging Denianers!

Adressen en tips

Restaurants

Natuurlijk is er aan de Costa Blanca een overvloed aan hotels en restaurants. Hier geven wij graag een paar nuttige tips. Denia:

La Seu: aan het einde van de Calle Loreto in Denia vindt u deze opvallende bistro. Tip: blijf in het onderste deel van het restaurant. Tel. 96 642 4478

Ticino Due: een bijzonder ontworpen pizzeria in het centrum van Denia in de gele gebouwen op de Calle Joan Fuster, in de richting van de parkeerplaats. Tel. 96 642 6880.

Primera Linea: ietwat alternatief restaurant op het strand in Denia, bij kilometerpaal 1,5 achter het park Les Bassetes. Tel. 96 578 8612.

El Gallego: : een soort Galicisch steakhuis. Vooral in de winter is het er als in een skihut. Het vlees is altijd uitstekend. Het ligt direct tegenover de school “Paidos”. Tel. 96 578 5348.

Zensa: in de nieuwe Marina (nieuwe jachthaven van Denia) is in de zomermaanden een zeer gezellige bar met zwembad, grote palmbomen en terrassen te vinden. De bar is op het dak van het laatste gebouw. De ingang is zeer discreet en je moet door een eenvoudige trap naar de top ophoog.

Andere plaatsen:

Marsena: een garantie voor lekker eten en vriendelijke service, dat is dit restaurant. Het is aan de weg van Javea in de richting Benitachell. Na de rotonde na 200 meter linksaf. Tel. 96 579 3764.

Le Dauphin: het restaurant is gelegen aan het El Portet strand in Moraira. Je kunt er alleen te voet langs het strand naar toe komen. Vanaf het terras heeft u een spectaculair uitzicht over de baai naar Calpe. In de winter is het ook ‘s middags open, en is op mooie zonnige dagen een echte aanrader. Tel. 96 649 0432.

Vall de Cavall: een restaurant in een manege met een romantisch uitzicht over de valleien. Het beste is te reserveren en bij goed weer ‘s middags buiten te gaan zitten. Routebeschrijving: op de nationale weg van Gata de Gorgos naar Teulada direct na de winkel “La Barraca” links af en de borden volgen. Tel. 96 505 8475.

Coll de Rates: Bij mooi weer is dit restaurant een rit waard. Het is gelegen op een berg boven de stad Parcent. Het is overwegend Duitse keuken met een spectaculair uitzicht. Tel. 96 644 5604

Hotels

Omdat de meeste hotels hun eigen internetpagina hebben, geven wij u allen de koppelingen naar hun pagina’s. Wij geven echter enkel informatie over die hotels die ons ook bevallen hebben:

Marriott, een zeer gezellig en elegant hotel direct aan de golfbaan van La Sella (tussen Denia en Javea). www.lasellagolfresort.com

Posada del Mar, een elegant stadshotel in het centrum van Denia, tegenover de vissershaven. www.laposadadelmar.com

El Raset, een jong, nieuw hotel met eerlijke prijs/kwaliteit verhouding, ook gelegen in het centrum en aan de vissershaven. www.hotelelraset.com

MR Hotel, een relatief nieuw hotel met een mooie buitenkant in een van de meest populaire woonlocaties in Las Rotas. Het ligt ongeveer 2 kilometer van het stadscentrum. www.hotellesrotes.com

Rosa, het is bijna op het strand van Las Marinas bij kilometer 1. Het is een ouder hotel met familiare charme. De kamers zijn eenvoudig maar “eerlijk”. www.hotelrosadenia.com

Noruega, is ongeveer 7 km buiten Denia gelegen, richting Els Poblets, direct aan het strand. www.nogueramarhotel.com

Chamarel, dit hotel ligt in een oud paleis aan de rand van de stad. Een hotel dat oud en nieuw combineert. www.hotelchamarel.com

El Rodat, is gelegen in de urbanisatie Tosalet in Javea. Het is een romantisch hotel met veel comfort. www.elrodat.com

Attracties

Col de Rate, (zie ook onder Restaurants), het ging niet alleen om het restaurant, de route er naar toe is ook heel romantisch. En vanaf daar kunt u genieten van een 360 graden panoramisch uitzicht over de bergen naar de zee.

Cap San Antonio, het ligt tussen Denia en Javea. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de baai van Javea. Ook daar zijn zeer mooie wandelpaden.

Granadella, een van de kleine idyllische baaien van Javea.

Nueva Marina in Denia, de nieuwe jachthaven van Denia. Er zijn vele restaurants en bars. Als men niet thuis is in Denia, vinden wij het niet zo gemakkelijk. U kunt er naar toe rijden met de auto. Het kan bereikt worden via de “Calle Mar de la Sorts”, en het is de verlenging van de “Cami d’Aranda” straat.

Cuevas in Benidoleig. De druipsteengrotten, niet al te ver landinwaarts. Ze zijn goed verlicht en makkelijk om te belopen.

Watervallen in Callosa d Ensarriá (Fuentes de Algar). Vooral bij mooi weer is het zeer indrukwekkend. U kunt ook zwemmen in de watervallen. Wat velen echter niet weten is, als je de rivier door steile ravijnen op gaat zwemmen, dan kom je bij de bron. Echt een met de natuur!

Wandelen op de Montgo, de Montgo is de grote berg die tussen Denia en Javea ligt. Er is veel te zien, onder andere zijn er ook grotten met water. Een deel van de paden is goed, maar er zijn veel routes die alleen aanbevolen worden voor ervaren wandelaars. Je kunt zelfs naar de top, waar een kruis is met een spectaculair uitzicht in alle richtingen.

Fontilles, Benimaurell, een mooie route op een goede dag is ook naar Benimaurell via Fontilles (waar een nog bestaande Leprakliniek is). Als je helemaal door Benimaurell tot het einde gaat, dan kom je bij een hotel met restaurant (aanbevolen een tafel te reserveren). Als je rond het hotel loopt, heb je een uitzicht in diepe canyons. www.hotelalahuar.com

Chiringuito Oli Baba: een bar aan het strand (chiringuito), die alleen in de zomer open is. Het is direct gelegen aan het duinstrand van Oliva Nova, richting Oliva. Het is heel moeilijk te vinden, maar de weg is de moeite waard. De beste manier om te gaan is naar Oliva Nova (Golf Club) en bij de rotonde links en rechtdoor lang totdat u het bord aan de rechterkant ziet. Naar het strand en dan weer links. U herkent het door de Paaseiland figuren.

Medische zorg

Artsen / ziekenhuizen

In tegenstelling tot veel stereotypen, zijn er een verrassend aantal goede artsen in Spanje. In het algemeen is de medische zorg ten minste gelijkwaardig zo niet beter dan in vele Europese landen. Er zijn ook veel uitstekende artsen uit Noord-Europese landen, zodat u in uw moedertaal verzorgd kunt worden. De artsen werken zeer zorgvuldig en het is niet zeldzaam dat een arts veel tijd voor zijn patiënten heeft.

Ziekteverzekeringen

Wij raden onze klanten aan een Spaanse privé ziekteverzekering in aanvulling op uw standaard verzekering te nemen. Tenminste als u een groot deel van het jaar hier doorbrengt. Het is raadzaam dit te doen zolang men nog “jong en gezond” is, want zodra je ernstig ziek geweest bent, kan het moeilijk zijn toegelaten te worden in een particuliere verzekering. Kosten variëren afhankelijk van de verzekering en de maatschappij, vanaf slechts 60 € – 150 € per maand. Natuurlijk zijn er nog aanzienlijk duurdere verzekeringen. Belangrijk is, dat u verzekerd bent. Het komt vaak voor dat de huiseigenaren gedwongen worden om hun huis in Spanje te verkopen, omdat ze chronisch ziek zijn en hun vaderlandse verzekering weigert de dokter- of ziekenhuiskosten in Spanje boven een bepaald bedrag te dekken.

Makler Denia + Immobilienmakler + Vermietung Denia + Bauen Javea + Renovieren + Pool Bauen

Favorit 0 Favoriet